Pohjolassa asustaa suhteellisen suuri määrä niukkaosaisia ihmisiä. Näillä ihmisillä ei useasti ole suurta määrää valuuttaa kulutettavanaan. Silloin kun käteisvarat valitettavasti ovat finaalissa, ja joka päivän menoihin tarvitaan enempi rahaa, aika usein vipataan fyrkkaa jostain. Lainasumma saattaa olla vaikkapa kulutusluotto tai esimerkiksi pikavippi. Lainan saa monesti näppärästi ja hetkessä pankkitililleen, peräti ilman mitään vakuutta. Siitä huolimatta että hilloa olisikin kylliksi arjen maksuihin, joskus on niin että tehdä jokin vähän kalliimpi hankinta, mihin rahat eivät ehkä kuitenkaan riitä. Tällainen ostos voi olla esimerkiksi keittiöremontti. Niin ikään tämänkaltaiseen hankintaan silloin tällöin haetaan tarvittava laina.

Käteisen lainauksessa ei toki ole mitään tuomittavaa, hakeehan luottoa likimain jokainen ensikodin hankkijakin. Luottoa on fiksua ensiksi kysyä pankista, josta lainaa saa useimmiten kohtuullisella kulutasolla. Silloin kun lainaa täytyy saada jopa lukuisia kymmeniä tuhansia, on viisasta kilpailuttaa suomalaisia pankkeja. Tällä tavoin saattaa etsiä korkotasoltaan kohtuuhintaisen luoton.

Suomessa operoi nykyään runsas joukko lainafirmoja, jotka antavat ei niin suurta ja isompaa lainasummaa. Rahan lainaaminen on isoa bisnestä, jossa käteistä kaipaavista suomalaisista kamppaillaan tosissaan. Tämän johdosta myös eri rahoitustahojen luotot ovat nykyisin kohtuudella hinnoiteltu. Kumminkin, ennen lainarahan hakemista esim. pieniä lainoja rahoittavalta luottoyhtiöltä, on fiksua etukäteen riittävältä osin tutustua luottoehtoihin ja lainan korkoon ja muihin kuluihin. Lainoja on hyvä aluksi tutkia, jotta löytää itselleen edullisen lainan.

Siksi että hankaluuksia ei luoton vuoksi tulevaisuudessa tulisi, on järkevää varmistaa että lainarahan kykenee lyhentämään lainafirmalle laina-aikana. Silloin kun lainasummaa ei pystykään hoitamaan pois vaadittuna aikana, pahimman sattuessa on mahdollista menettää luottotietonsa mistä seuraa aina lisää rahavaikeuksia.

Jos vain on mahdollista, olisi asiallista laittaa sivuun rahaa tulevaisuuden rahaongelmia ennakoiden.